política de cookies, pinche el enlace para mayor información.')?>

X

Museu

ACABADOS COLSEDA 0014R

HISTÒRIA

El Col·legi de l’Art Major de la Seda té el seu origen en el segle XV, davant la necessitat d’unificar els criteris per a la producció de la seda a València a causa dels conflictes que s’originaven per la falta de qualitat d’alguns productors. És així com va nàixer el Gremi de Velluters (teixidors de vellut), que va aprovar el 16 de febrer de 1479 les primeres ordenances del gremi. Unes ordenances que van ser ratificades oficialment pel rei Ferran el Catòlic el 13 d’octubre de 1479. El Gremi va ser elevat a Col·legi de l’Art Major de la Seda per mitjà del títol que els va atorgar el rei Carles II el 1686.

La seu del Gremi es va instal·lar al barri al qual va donar nom, el de Velluters, a causa de l’alta concentració de telers que hi havia al barri, que va arribar a tindre el 1767 prop de cinc mil telers que donaven treball a quasi la meitat de la població de València. La parcel·la de l’edifici actual va ser adquirida l’any 1494, però l’edifici (que va ser declarat monument historicoartístic nacional l’any 1981) va patir diverses transformacions arquitectòniques al llarg de la seua història, per la qual cosa mostra un estil principalment barroc.

 

EL SALÓ DE LA FAMA

 

És l’estança principal del col·legi i el lloc on es reunien els màxims dirigents de la institució. Esta sala constituïx un microcosmos compost per la part celestial, amb un fresc al sostre de sant Jeroni, patró del gremi, realitzat per José Vergara, i per la part terrenal del sòl, amb una autèntica joia de la ceràmica valenciana composta per un paviment que representa els quatre continents coneguts en l’època (les dos obres realitzades l’any 1757). Este impressionant sòl pretén destacar la fama (representada per una dona) de la seda valenciana en tot el món. L’autor del paviment, Vicente Navarro, es va inspirar en la font de Bernini de la Piazza Navona de Roma, en la qual els continents es representen a través dels seus rius principals (Danubi, Nil, Ganges i Riu de la Plata). Navarro representa els continents per mitjà d’una dona sobre un carro que en cada continent està tirat per animals propis de la regió, com són els cavalls per a Europa, els elefants per a Àsia, els lleons per a África i una espècie de fardatxos o caimans per a Amèrica. Donat el deteriorament que havia experimentat este paviment, ha sigut necessari desmuntar totes la seua peces, restaurar-les i tornar-les a instal·lar. Per a això, s’han utilitzat els últims avanços tecnològics disponibles en este camp.

detalle suelo seda

 

ACABADOS COLSEDA 0005 capilla

LA CAPELLA

 

Decorada amb paviment de taulellet blanc i verd en diagonal que crea un espectacular efecte òptic. Està comunicada amb una escala de caragol gòtica, que va romandre durant segles oculta darrere d’una paret, i que presenta certes similituds amb les realitzades per Pere Comte en edificis com la Llotja.

 

L’ARXIU HISTÒRIC

 

Compost per innumerables documents que s’han anat guardant al llarg de cinc segles i que guarden la història del gremi i de les seues ordenances, els llibres d’actes, els llibres de mestres, oficials i aprenents, els llibres d’administració i inspecció de fàbriques i comerços… No cal oblidar que el Col·legi, en la seua labor d’inspecció, podia arribar a decomissar i cremar teles que no s’ajustaren a les ordenances.

L’arxiu del Col·legi de l’Art major de la Seda de València és una de les peces fonamentals per a poder estudiar l’evolució de l’economia valenciana, almenys des del segle XV fins a finals del XX. La seua condició d’institució corporativa i delimitada en el territori ha aportat moltíssima informació al conjunt dels investigadors de diverses disciplines, però especialment aquelles que estudien els processos protoindustrials, les institucions gremials i les produccions de sericicultura de la terra valenciana. Però, sobretot, per a entendre els processos comercials i socials en la València del segle XV i totes les relacions amb les rutes i tractats comercials de l’època.

El del Col·legi de l’Art Major de la Seda és l’arxiu gremial més important d’Europa. Consta de 48 pergamins, 660 llibres i 97 caixes d’arxiu amb diferents lligalls des dels inicis del mateix col·legi. Quasi tots els documents fan referència al gremi de Velluters, encara que també es conserva alguna documentació d’altres gremis.

archivo hº colegio seda 0003
archivo hº colegio seda 0008

En la biblioteca trobem autors i obres com les del marqués de Cruïlles, que fa referència especial al gremi i al seu treball de 1871; les lliçons del professor Eduardo Pérez Pujol, qui explicava des de la seua càtedra, el 1886, el passat de les corporacions gremials valencianes com a solució als problemes entre el capital i el treballador per mitjà de la unió voluntària de tots els factors de la indústria; els treballs de l’historiador Almela i Vives, qui considerava que els amants de la ciutat mai estaran prou agraïts als que van saber preservar l’edifici del Col·legi de l’Art Major de la Seda durant els temps adversos perquè representa una de les arts més brillants i valuoses del geni valencià.

La història econòmica valenciana no es pot entendre sense les aportacions documentals d’este arxiu. En este cas, la documentació és important no sols pel valor de la informació que s’hi pot trobar, sinó per la continuïtat documental d’esta informació.

 VISITES

 

HORARI JULIOL / AGOST

Dilluns: de 10:00 a 15:00h
Dimarts a dissabte: de 10:00 a 19:00h
Diumenges: de 10:00 a 19:00h

INFORMACIÓ I RESERVES

Telèfon: 697 155 299 / 96 351 19 51.
Adreça electrònica: reservas@museodelasedavalencia.com

visites-guiades

ENTRADES

ENTRADA ESPECIAL

8,5€​

ENTRADA INDIVIDUAL (AUDIOGUIA INCLOSA)
Entrada Museu de la Seda + San Nicolàs general: 7€
Entrada Museu de la Seda + San Nicolàs reduïda: 6€
Entrada Museu de la Seda + Restaurant Espai Seda (Menú)*
*(2 entrants, 1 plat principal i postre. Begudes no incloses. De dimarts a divendres.)
16€
ENTRADA AMB GUIA (mínim 10 pax per a fer visita guiada regular)
Entrada general amb guia (inclou visita San Nicolàs) 8€
Entrada reduïda amb guia (incluo visita San Nicolàs) 7€
Pack Famílies visita guiada: 2 adults + 2 xiquets (consultar família nombrosa) 19,5€
Entrada Museu de la Seda amb guia + Restaurant Espai Seda (Menú)*
*(2 entrants, 1 plat principal i postre. Begudes no incloses. De dimarts a divendres.)
17€
Entrada per a grups amb guia del Museu (castellà o valencià). Fins a 20 pax. 100€ (**)
VISITES TEATRALITZADES
                                                                                                                                                                                                                                                                               (Si desitja más informació, pot posar-se en contacte amb nosaltres. Mínim 25 pax.)
 Entrada general teatralitzada 8,5€
 Entrada reduïda teatralitzada  7€
Xiquets de 6 a 16 anys teatralitzada 5€
Pack Famílies: 2 adults + 2 xiquets  ( consultar família nombrosa) 22€
*Xiquets fins a 12 anys entrada gratuïta

Accés gratuït: xiquets de 0 a 5 anys, guies habilitats de turisme (excepte visites teatralitzades), professors amb grup d’alumnes.

(*) Entrada reduïda: estudiants, pensionistes, famílies nombroses, persones amb discapacitat, aturats, València Tourist Card. Imprescindible acreditació corresponent

(**) Entrada per a grups amb guia del Museu fins a 20 pax i entrada per a grups amb idioma estranger. Prèvia reserva.

(***) Per a més informació, contactar amb nosaltres.

INFORMACIÓ VISITES GUIADES

Durada: 50 min.
Dificultat: Ninguna. Ruta accesible con ascensor.
Entrada: Visita a l’edifici amb o sense guia. Per a les visites guiades regulars, fins a 25 pax.
HORARI VISITES GUIADES
Dimarts i dijous: 12:00 – Castellà
17:00 – Valencià
Dimecres i divendres: 12:00 – Valencià
17:00 – Castellà
Dissabte: 12:oo- Castellà
17:00 – Valencià
Diumenge: 12:00 – Valencià
13:00 – Castellà

Imprescindible per concertar una visita guiada: data, hora, idioma, nombre de persones i un telèfon de contacte.