política de cookies, pinche el enlace para mayor información.')?>

X

 

El I Congrés Internacional de Museus de la Seda començà  ahir dijous la seua primera jornada al saló d’actes del Muvim (Museu Valencià de la Il-lustració i de la Modernitat).

L’acte d’obertura del I Congrés Internacional de Museus de la Seda va ser presidit pel Secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, el president del Museu de la Seda de València, Vicente Genovés, i els codirectors del congrés, Germán Navarro i Ricard Huerta.

Huerta posava en valor la gran oportunitat que suposa l’organització d’este congrés per a posar a la ciutat de València en l’epicentre de la informació al voltant de la Ruta de la Seda. “El Congrés Internacional de Museus de la Seda és una iniciativa del Col-legi de l’Art Major de la Seda de València i del Museu de la Seda. La intenció és recuperar la gran tradició d’esta indústria a través d’academies, amics i especialistes d’arreu del món, que arriben per a exposar tot allò que està fent-se estos últims anys en la Ruta de la Seda. És la primera vegada que es realitza un congrés d’estes característiques i hem aconseguit que vinguen els millors especialistes”, comentava Ricard Huerta.

Esta primera jornada ha comptat amb set interessants conferències, amb ponents d’alt nivell i professionals dels sector. En totes elles s’ha fet un interessant recorregut pels diferents museus de la seda en Espanya i en Itàlia.

Les conferències del matí van estar dirigides per Emma Nardi, de l’ICOM (International Council of Museums): “El Museu de la Seda de València i la exposició sobre els Museus de la Seda”, per Ricard Huerta; “L’estació sericícola de Múrcia”, per José Luís Cenís, i “El Museu de la Seda en l’illa de la Palma”, de la mà de Juan de la Cruz.

“Hui és un dia que marcarà un abans i un després en el Col-legi de l’Art Major de la Seda. Nosaltres tenim l’orgull i l’honor de ser els amfitrions i els organitzadors d’este congrés, que esperem siga el primer de futures trobades”,afirmava Vicente Genovés, president del Museu de la Seda de València.

Per la vesprada es van reprendre les ponències amb Juan Ángel Gómez, fundador i director d’Adarve Produccions SL, que posà en valor la importància dels mitjans audiovisuals en este sector. Tot seguit va prendre la paraula el professor de la Universitat de Pisa, Claudio Zanier, amb “Les coleccions de capoll de l’antic Institut Bacològic de Padua” i Ricard Huerta, que posà veu a la ponència de Paolo Aquilini sobre el “Museu Didàctic de la Seda de Como”.

Per últim, es tractà el curiós edifici amb forma de palau, “La Fondazione Filatorio Rosso di Caraglio” amb Laura Vietto, VP de Design Apple, i Aurelio Toselli, arquitecte i fundador de Envato.

En la jornada de divendres hi hauran noves conferències i s’ampliarà el territori d’estudi. Des de primer hora estaran Dmitriy Voyakin, exposant el programa de la Ruta de la Seda de l’UNESCO, Nino Kuprava, del Museu de la Seda de Tbilisi (Geòrgia) i Muhterem Cevik, del Museu de la Seda de Turquia. Per la vesprada, seran els protagonistes Sophie Desrosiers, amb una ponència sobre els museus de la seda en França, Klas Nyberg, des d’Estocolmo (Suècia) i, per a terminar, el professor Ricardo Franch amb “La ruta de la seda en la història d’Espanya i Portugal”.

Cal destacar l’exposició simultània al Congrés, en el Museu de la Seda de València, que recull informació dels museus de la seda més significatius del món, des de Canàries fins al Japó.