política de cookies, pinche el enlace para mayor información.')?>

X

La processó rescata una tradició perduda fa més de 300 anys.

El Col·legi de l’Art Major de la Seda, juntament amb l’Insigne Capítul de l’Almoina de Sant Jordi de Cavallers del Centenar de la Ploma, va recuperar ahir la processó de la Real Senyera a Sant Jordi. Aquesta tradició es va perdre fa més de 300 anys quan, després de la batalla d’Almansa (1707) es van prohibir tots els símbols del Regne de València. Des de llavors, s’havia recuperat la processó de Sant Donis, cada 9 d’octubre.

La processó cívica va començar a les 19.30 hores amb la baixada de la Real Senyera pel balcó principal del Col·legi de l’Art Major de la Seda. Al Carrer En Sanz es va formar la comitiva i centenars de persones van seguir a la Real Senyera en la processó cívica pels carrers del centre històric de la ciutat. Va arribar fins a la Catedral Metropolitana de València, on va ser beneïda pel Bisbe Auxiliar de València, Monsenyor Esteban Escudero Torres.

Una vegada acabat l’acte, la processó va retornar fent el recorregut invers. Una jornada per al record que va concloure al pati del Museu de la Seda amb un cava d’honor.

“S’ha fet una rèplica el més exacta possible de la Real Senyera per a poder-la traure al carrer i processionar amb ella. Ha sigut un acte molt bonic perquè l’hem portat, custodiada pel Centenar de la Ploma, fins a la Catedral, on ha sigut beneïda. Crec que ha sigut una processó cívica molt bonica, molt emotiva i a més amb una Senyera espectacular per la seua grandària i pel que representa”, va afirmar Vicente Genovès, president del Col·legi de l’Art Major de la Seda.

El Centenar de la Ploma

El Centenar de la Ploma era la milícia oficial de ballesters i arcabussers encarregada de la protecció de la Real Senyera quan eixia a la batalla. “Quan el Col·legi de l’Art Major de la Seda ens va oferir que fórem nosaltres els custodis de la Senyera ho vam acceptar, i, com el patró del Centenar de la Ploma és Sant Jordi, vam coincidir a recuperar aquesta processó i anar junts a la Seu en el dia de la seua benedicció. Hui hem donat un pas de gegant. Hem reivindicat que 300 anys no són res. Tenim un futur i anem cap a ell”, va asseverar Miquel Ramón i Quiles, Lloctinent General de l’Insigne Capítul de l’Almoina de Sant Jordi de Cavallers del Centenar de la Ploma.

Aquesta processó cívica ha sigut organitzada pel Col·legi de l’Art Major de la Seda, l’Insigne Capítul de l’Almoina de Sant Jordi de Cavallers del Centenar de la Ploma, la Confraria de Sant Jerònim i la Fundació del Museu de la Seda.